Türk Bestecileri Serisi’nin beşinci kaydı; Ahmed Adnan Saygun eserlerini içeriyor. Türk Beşleri arasında yer alan besteci, 1971 yılında “Devlet Sanatçısı” unvanını da alan ilk sanatçıdır. Aynı zamanda müzikolog ve eğitimcidir.
Arter İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz bu kayıtta da, bazı eserlerin videolarını yine İlke Kodal’ın dansı ve koreografisi eşliğinde Youtube’dan izleyebileceksiniz. Çekimleri Süreyya Operası’nda, Özgür Masur’un özel kostümleriyle gerçekleştirdik. İzlerken keyif alacağınızı umuyorum.
Kayıtta, piyanistlik açıdan en yüksek seviyede teknik zorluklar içeren ve Saygun’un dünyaya Türk aksak ritimlerini tanıtmak için yazdığı “Aksak Tartılar Üzerine 10 Etüd” (1,4,5,7,8,10 numaralı etüdler), “Piyano için Sonatin Op.15” ve çocuklar için bestelediği küçük parçalardan oluşan “İnci’nin Kitabı” eserleri yer alıyor.
Salt piyano eserlerinin yanı sıra; kayıtta onun piyano ve ses için bestelediği eserlere de yer verdik. En ünlü eseri olan “Yunus Emre Oratoryosu”nun ve “Eski Üslupta Kantat” eserinin arya bölümlerini mezzosoprano Senem Demircioğlu’nun olağanüstü performansı ile dinleyeceksiniz.
Saygun, 1936 yılında Bela Bartók ile Anadolu köylerini dolaşıp, halk müziği ve türk derlemeleri de yapmıştır. Bunlar arasında sözleri Pîr Sultan Abdal’a ait olan Bozlak türküsü ve sözleri anonim olan Ağıt türküsü yer alıyor. Bu iki güzel türküyü bu kayıtta bariton Atilla Gündoğdu en iyi şekilde seslendirdi.